Eerste hulp en veiligheidstips voor festivalgangers

2024-11-13
Louis

De zomer is in volle gang en dat betekent dat het festivalseizoen weer is begonnen! Of je nu een doorgewinterde festivalganger bent of je eerste grote evenement bijwoont, het is belangrijk om voorbereid te zijn. Festivals zijn geweldig, maar de combinatie van grote menigten, veranderlijk weer en lange dagen kan soms voor uitdagingen zorgen. Hier zijn een aantal praktische EHBO-tips, zoals manieren om jezelf veilig te houden in de menigte en wat te doen in noodsituaties.

 

De EBHO-essentials

Ga goed voorbereid op weg en neem een kleine EHBO-kit mee. Je hoeft heus niet zo’n grote EHBO-kist mee te zeulen, maar een kleine etui met de noodzakelijke items komt sneller van pas dan je zou denken. Denk aan (blaren)pleisters, ontsmettingsmiddel, pijnstillers en een verbandrol. Deze basisbenodigdheden zullen erg welkom zijn en zelfs bij kleine ongelukjes van pas kunnen komen. Mocht je niet hebben wat je nodig hebt, dan kun je altijd langs het EHBO-punt op het festival. Hier kun je overigens ook terecht voor advies, mocht je niet lekker zijn of een ongelukje hebben gehad. Naast deze materialen is hydratatie absoluut belangrijk. Uitdroging is een van de meest voorkomende problemen op festivals. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt, vooral als je alcohol consumeert. Gelukkig bieden veel festivals gratis watertappunten aan waar je je flesje kunt vullen.

 

Bescherming tegen de zon

Zonbescherming mag ook zeker niet vergeten worden. Lange uren in de zon kunnen leiden tot zonnebrand en zonnesteek. Gebruik regelmatig zonnebrandcrème met een hoge SPF, draag een hoed of pet en zoek schaduw op tijdens de heetste uren van de dag. Ga je meerdere dagen een festival bijwonen? Vergeet niet om af en toe goed rust te nemen uit de zon door bijvoorbeeld gezellig met vrienden bij te kletsen of een spelletje te spelen zoals in een betrouwbare online casino. Insectenbeten kunnen eveneens een probleem zijn op festivals in de buitenlucht. Een insectenwerende spray kan je veel ongemak besparen. En vergeet je voeten niet. Draag comfortabele, ingelopen schoenen en gebruik blarenpleisters als je last begint te krijgen. Het lopen op oncomfortabele schoenen kan je festivalervaring flink verpesten.

 

Veiligheid op het festivalterrein

Als je eenmaal op het festivalterrein bent, is het verstandig om een vaste plek af te spreken waar je je vrienden kunt ontmoeten als je elkaar kwijtraakt. Dit bespaart je veel stress en tijd die je anders kwijt bent aan zoeken. Bij aankomst is het ook goed om de dichtstbijzijnde nooduitgangen te lokaliseren. In geval van een noodgeval kun je zo snel het terrein verlaten. Probeer altijd bij je groep te blijven, want het is veiliger om met een groep te zijn. Zorg er ook voor dat je ‘s nachts bij voorkeur niet alleen ronddwaalt, maar ten minste één persoon bij je hebt.

 

In geval van een noodsituatie is het belangrijk om kalm te blijven. Paniek kan de situatie verergeren, dus haal diep adem en beoordeel de situatie rustig. Zoek medische hulp bij een EHBO-post als er verwondingen of ziektes zijn. Als de situatie ernstig is en je niet snel genoeg bij een EHBO-post kunt komen, bel dan meteen de hulpdiensten. Zorg ervoor dat je altijd een volledig opgeladen telefoon bij je hebt. Volg de instructies van festivalmedewerkers en beveiliging op, zij zijn er om je te helpen. Wees beleefd en respectvol en let goed op waarschuwingen.

 

Bescherm je gehoor tijdens festivals

Laat je gehoor niet in de steek als je van live muziek geniet. Het dragen van gehoorbescherming op festivals is de eerste stap om blijvende gehoorschade te voorkomen. Je kunt kiezen voor speciale oordopjes die het geluid dempen zonder de kwaliteit van de muziek te belemmeren. Deze oordopjes zijn vaak verkrijgbaar bij de merchandise stands en sommige festivals bieden ze zelfs gratis aan bij de ingang. Door het gebruik van gehoorbescherming kun je zowel de nuances in de muziek beter waarnemen als lange termijn gehoorproblemen vermijden.